Nominera till St Julians priset ! Diskriminering är inte ok !

I Sverige har ungefär 1/9 av befolkningen ett funktionshinder. För ett tag sedan instiftades St Julian priset, som är ett pris som delas ut till dom företagare som har fri tillgänglighet för alla. Kanske ett café, restaurang, eller butik dit alla kan komma in utan att bli stoppad av tex en för hög tröskel för en person i rullstol, eller bellamrat med grejor i hela affären så att det är svårt att röra sig om man är funktionshindrad. Ni har säkert sett kampanjen i tunnelbanan.
Det kan vara så många saker som stoppar en funktionshindrad, som vi "vanliga" inte tänker på. Nu delas i alla fall detta pris ut varje år till företagare som har tänkt lite längre än vad näsan räcker.  Det sorgliga detta år är att väldigt få bidrag har inkommit, och många av bidragen som har inkommit har blivit diskvalificerade för att dom i alla fall inte uppfyllde kraven på tillgänglighet som St Julian ställer. Så i år blir det ingen prisutdelning ! :( Men nominera till nästa år !

 Vem som helst är välkommen att nominera företagare till priset. Jag uppmanar verkligen alla att se sig omkring där man brukar hänga, kanske ni känner någon heroisk företagare som ni kan nominera. Om inte så kan ni ju alltid gnälla på någon företagare som ni känner som skiter fullständigt i tillgängligheten för gemene medborgare, eller kanske helt oskyldigt klumpigt bara inte tänkt på det... 
Det är tragiskt att ett sådant här pris ska behöva finnas, det borde vara en självklarhet att man bygger, konstruerar och möblerar så att det är tillgängligt för alla. Precis som en invandrare självklart har rätt att känna sig diskriminerad när han blir nobbad i krogkön, så är en funktionshindrad diskriminerad när han inte kommer över tröskeln till stället dit alla hans vänner går... anledningen till att invandraren som blir diskriminerad hörs mer i media, är förmodligen för att många funktionshindrade är ännu mer marginaliserade än många invandrare, och kanske har svårt att göra sin röst hörd.
Glöm inte ,att det inte finns något "normalt". Bara vissa tillstånd som är mer accepterade än andra.

Gå in på Stockholms stads hemsida och sök upp St Julianpriset, nominera någon, eller skäll, skäll, skäll !... på någon som diskriminerar i ovishet eller visshet !

Tidigare pristagare är bland annat: Filadelfiakyrkan, Bruno café och lounge, och Scandic Sergel Plaza. Bravo !!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0